Училища

Таблет в училище свалял успеха с единица

С около единица падал успехът на ученици, които използват смартфон или таблет в час в 51 СОУ в София, изчислиха от училището. От тази година там са забранени смартфоните.

Таблети могат да се ползват само в междучасията. От информацията, разпространена от школото и обнародвана в новия правилник обаче не става ясно дали в бъдеще ще се правят опити личните устройства на учениците да се ползват за образователни цели както е в далеч по-развитите образователно държава от нашата.

„Разясняваме на родителите, че това води до понижение на успеха, за да ни разберат“, разказа директорът Асен Александров.

Забраната за „умни“ мобилни телефони е тотална. В правилника вече е записано, че на децата се забранява да носят в училище телефони с тъчскрийн и приложения. Това уточнение е направено, за да се избегне посочването на стойността, над която телефоните не бива да струват.

Освен всичко друго, това е и начин за изчистване на разликите в стандарта на живот на учениците.

За ученика, който ползва телефона в клас, следва принудително изземване на устройството от учителя с протокол и предаването му на родителя. Ако повтори нарушението, получава и наказание, което на финала се вписва и в характеристиката му. Освен това в правилника е записано, че училището не носи отговорност за откраднати и изгубени скъпи телефони.

Учениците не говорят в час, но често ползват интернет за развлечение, а също така снимат и публикуват видеото в социалните мрежи.
ните мрежи.