Институции

С 624 млн. лв правят по-здравословна училищната среда

Двама министри заедно в подкрепа на професионалните училища. 144 български школа ще станат по-модерни с подкрепата на евросредствата. Просветният министър Красимир Вълчев и на регионалното развитие Николай Нанков представиха проект за подкрепа на 102 гимназии под опеката на МОН и 42 общински учебно заведения.

624 милиона лева има за периода 2014-2020 по програмата за регионите в растеж. От тях не малка част отиват за нова модерна учебна среда. Сега ще се инвестира усилено в професионалните гимназии. 74 общини ще могат да усвоят тези пари.

МОН, МК, ММС ще разполагат с тези средства за проекти по модернизиране на българските школа. Ще се създаде здравословна учебна среда за подрастващите, стана ясно от думите на Нанков. Вече има подписани договори със 17 общини. В ход са още 16 проекта за ремонт на училища и детски градини. 14 милиона лева ще получи културното ведомство за училищата по изкуства. Имаме 16 пъти по-голям ресурс спрямо 2007-2013, доволен е строителният министър.

Още от следващата година ще стартират строително-ремонтните дейности, очаква Нанков. По специална методика са оценени школата, които ще получат европари. Училищата са оценени спрямо обществената възвращаемост, обясни и ресорният министър Красимир Вълчев. По този начин парите щели да отиват при повече ученици, според него.

Ще се ремонтират учебни корпуси, общежитията към гимназиите, лабораториите, кабинетите. Ще се подмени Ел и ВиК инсталациите. Ще се инвестира в спортна инфраструктура. Някои от училищата ще получат нови физкултурни салони, други ще ремонтират действащите спортни обекти. Над 200 оферти трябва да се оценят.

Договорите за инженеринг трябва да бъдат сключени в първата половина на следващата година. Ремонтите пък трябва да приключат в периода май-септември, стана ясно още от думите на министър Вълчев. Рискове има, има и липса на административен капацитет, така той отговори на въпроса дали ведомството ще се справи с проектите.

Източник: news.bg