Училища

С оценка от матура – в 94 специалности в Софийския

В 94 специалности в СУ тази година ще може да се кандидатства само с оценка от матурата. Това значи, че изпити ще има за едва осем от всичките 102 специалности във ВУЗ-а.

„Право“, „Медицина“, „Фармация“, „Балканистика“, „Археология“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ са осемте дисциплини, обясни зам.- ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова. Миналата година в групата е била и „Славянска филология“, която вече я няма там.

Кандидатстудентската кампания ще е в две изпитни сесии. Първата ще започне на 17 март с писмен изпит по журналистика, а втората – от 1 юни. Тогава ще има изпити по история на България, по физика и по италиански език.

Заради Великден и предстоящите парламентарни избори (те вероятно ще са на 7 юли) се изтеглят двете сесии. За първата кандидатстудентска сесия заявления за явяване на изпити ще се подават от 18 февруари до 8 март, а за втората – до 23 май.

Таксата за участие в изпит е 30 лева и ще може да се плати в касите на Ректората или по банков път.

Една нова бакалавърска специалност влиза в листата – „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. За прием в нея кандидатите ще полагат изпит по английски език, като оценката от него ще е с коефициент „3“, или пък ще могат да използват и оценката от матурата по английски език – с коефициент „2“.

Друга новост е, че специалността „Немска филология“ вече ще предлага и избираем модул по скандинавски езици, обяви доц. Стефанова. За тази специалност ще се кандидатства с изпит по немски език, който ще е на 14 април, ще има и прием с оценката по немски език от матурата, но със съответен коефициент.

Специалността „Скандинавистика“ ще продължи да приема първокурсници и да обучава студенти.

100 въпроса от затворен тип пък очакват мераклиите да се явят на изпит по география.

Факултетите вече подготвят план-приема на първокурсниците. Очаква се техният брой да е като миналогодишния или около 5100 души да бъдат приети в СУ за редовно и задочно обучение, и за магистратура за учебната 2013/2014 г.

Още по темата