Институции

С обществен съвет по спорт Румен Радев намалява агресията в училищата

Обществения съвет към президентската институция да допринесе за насърчаването на спорта и намаляване на проявите на агресия в българските училища.

Това очаква държавният глава Румен Радев. Във вторник се проведе учредителното заседание на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава. Съветът ще работи за усъвършенстването на системата на българския спорт и за насърчаването на физическото възпитание и спорта в българските училища, съобщиха от пресслужбата на президента.

Председател на съвета ще бъде съветникът на президента по младежта и спорта Георги Александров, заместник-председател е проф. Даниела Дашева, а сред членовете са Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Теодор Салпаров, Христо Меранзов, проф. Пенчо Гешев, проф. Бисер Цолов, параатлетът Денислав Коджабашев, проф. Светослав Иванов.

Един от най-добрите български състезатели по тенис на маса и участник на Параолимпийски игри Денислав Коджабашев заяви, че ключов фактор за развитието на спорта е неговата достъпност, включително и за хора с увреждания.

„Като много сектори в обществото ни масовият спорт също изживява криза, и точно това е една от основните цели на този съвет – с вашата експертиза, с опита, с мотивацията и визията ви, да направим така, че да се създадат условия за усъвършенстване на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта и той да се върне обратно в училищата. Само тогава ще имаме здрава нация и можем да постигнем високо спортно майсторство“, заяви Румен Радев.

България не само е намалила драстично финансирането на българския спорт, но се е отдръпнала от редица регулаторни и координиращи функции. „Вече се радваме и на един медал от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от училищата, от младите ни хора, и беше изместен от болестите, затлъстяването, агресията“, отбеляза държавният глава. Румен Радев призова изтъкнатите спортисти да помагат за насърчаването на масовия спорт в България със своята визия и експертиза.

Проф. Даниела Дашева се опасява, че е прекъсната връзката между младите хора, които се занимават със спорт и професионалните спортисти. Тя изрази мнение, че е необходимо да се възроди и развива спортът и в университетите. „Спортът е начинът адреналинът на младежите да се изразходват на спортната площадка, а не у дома или в училище“, отбеляза олимпийската ни спортна легенда Йорданка Благоева.

Ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев увери, че спортната Алма матер ще изготвя анализи и проучвания от свои преподаватели и спортни експерти.

Източник: news.bg