Училища

С нова система за сигурност се похвали добричко училище

На нова система за сигурност се радват в СОУ „Димитър Талев“ в Добрич. Персонален чип осигурява безопасността на около 800 деца в школото, разказва bTV. Освен това системата отчита и бягствата от час.

Една от причините за въвеждането й са неканените посетители, които въпреки мерките за сигурност досега намирали начин да влизат в сградата.

„В момента, в който ученик напусне училище, ще се отрази и кой е той. Веднага след това класният ръководител ще уведоми родителите. По този начин ние ще можем много по-гъвкаво и бързо да отреагираме на подобни нежелани действия“, коментира директорът Весела Панчева, която от бюджета и с помощта на настоятелството е осигурила 10 000 лв за придобивката.

Учениците са разделени в настроенията си. По-малките са доволни, но по-големите се притесняват, защото им се случвало понякога да закъсняват.

Въпреки това обаче всички отчитат, че нововъведението ще накара учениците да бъдат по-организирани, по-точни и да влизат в часовете редовно.

„Това нещо според мен създава дисциплина в училището и допринася за това да знам аз във всеки един момент през деня, когато детето ми е на училище, чрез интернет дали то е в училище, след като е излязло от вкъщи за там, или е щипнал някъде по улиците“, коментира пред телевизията родител на петокласник.