Учители

С компюър в час – все по-възможно

Може ли в час четвъртокласници да „разцъкват „на компютър, а учителката спокойно да води урока си? Отговор на въпроса дава началният педагог в горнооряховското СОУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Велчева, информира местният „Борба“.

Тя експериментира с интерактивно обучение за най-малките ученици чрез програмата “Envision” за първи път в областта. Оказва се, че по този метод работят между 50 и 60 учители в цялата страна.

Програмата е разработка на български студенти и дава възможност за колективна работа на целия клас с помощта само на един компютър, мултимедия и множество мишки. Идеята с нея е стандартният учебен материал да бъде поднесен на четвъртокласниците по нестандартен начин, както и да се привлече техният интерес към него.

Съществува възможност да се отчитат резултатите в реално време и на практика отпада субективизмът при оценяване, тъй като самата програма смята на момента точките на ученика. Даниела Велчева е преминала обучителен курс за работа с програмата. По този проект тя е била подкрепена от родителите на своите възпитаници, които са събрали пари за лиценза на програмата, и от училището, което пък е осигурило техниката.