Мнения

С. Игнатов поиска оставката на зам. министър Коджабашиева

Министърът на образованието – Сергей Игнатов поиска оставката на зам. министъра на образованието Милка Коджабашиева, защото е разпоредила събиране на данни за етническа принадлежност на учениците в обл. Благоевград от страна директорите на училища и класните ръководители.

Поисканото от Коджабашиева е нарушение на конституцията.

Министърът е съобщил това в кулоарите на парламента, както и че е разговарял по проблема с Милка Коджабашиева и с министър председателя и че очаква, когато се върне в министерството, оставката й да е на бюрото му.

Причината заместник министърката на образованието да поиска данните е определяне на нуждите от преподаватели по майчин език. Искането на зам. министърката, класните ръководители и директорите да определят етническата принадлежност на техните ученици, е нарушение на Конституцията на Република България.

Коджабашиева е поискала събирането на тези данни в официално писмо до регионалния инспекторат по образованието.

Министър Игнатов е пояснил, че Милка Коджабашиева е много добър професионалист и ще остане на работа в министерството, но не и като зам. министър, защото е допуснала политическа грешка.

Скандалът избухна след като от ДПС поискаха оставката на министъра или уволнение началника на РИО. Впоследствие Лютви Местан настоя от парламентарната трибуна министърът да отговори дали инициативата е негова.