Училища

С близо 9,4 млн. лв. са финансирани 328 български неделни училища

С близо 9,4 млн. лв. са финансирани 328 български неделни училища за организирането на своите дейности за учебна 2017-2018 година. Това обясни зам.-министърът на образованието и наука Деница Сачева, по време на изслушване от депутатите от ресорната комисия в НС за актуалното състояние и дейността на българските неделни училища.

1,404 млн. лв. от тези пари са разпределени по национална програма „Роден език и култура зад граница“. С нея се финансират различни извънкласни дейности, които са свързани със съхраняване на българската идентичност, традиции и обичаи. За финансовото подпомагане на неделните училища са заделени и 7,979 лв., регламентирани по постановление 334 на МС. Тези средства служат за заплати за учителите, част от разходи за транспорт на преподавателите, закупуването на учебници и учебни помагала. Те се разпределят спрямо финансовите параметри, броя на деца, какво се преподава. От 2009-2010 година досега по тази програма от МОН са осигурили 51,174 млн. лв.

Най-много български неделни училища се намират в Европа – 265. В Северна Америка има 50 образователни институции за българчетата в чужбина, докато в Южна има само едно школо. В останалите части на света има съответно 3 в Африка, 5 в Азия, както и 3 в Австралия и Океания.

Източник: monitor.bg