Ученици

Състоя се ІХ Ученическата конференция по математика и информатика

От 16 до 18 януари 2009 г. в гр. Пловдив се проведе ІХ Ученическата конференция по математика и информатика. Организатори и учредители на събитието са:
и традиционно е под патронажа на заместник-министъра на образованието и науката доц. Кирчо Атанасов.
 
На тазгодишното издание са представени 30 проекта по информатика и 32 проекта по математика. За добро представяне в конкурса учениците получават правото да бъдат приети без конкурсен изпит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
 
Сред отличените проекти са AM Library – интернет приложение за управление на библиотека, Електронен учебник по Технология на облеклото, Окръжност и многоъгълник върху целочислена решетка (по математика) и мн. др.
 
Проектът AM Library е създаден от дванадесетокласниците Александър Добрев и Мариан Млеченков от СОУ „Вичо Грънчаров”, Горна Оряховица под ръководството на преподавателката им Ваня Христова. Според авторите разработката представлява виртуалната версия на онова, което върши един библиотекар. Проектът е оценен с 5,80 от журито. Приложението ще бъде дарено на книгохранилището на СОУ „Вичо Грънчаров”.
 
Дванадесетокласниците Христина Хаджидиманова и Мирослав Георгиев от НПГ „Димитър Талев” в гр. Гоце Делчев създадоха с помощта на двама преподаватели Електронен учебник по Технология на облеклото и текстил. Електронният учебник успешно замества хартиените, по които се преподава и интерактивната форма на обучение привлича много повече интереса на учениците, според авторите на учебника. Електронният учебник е създаван в продължение на два месеца. Община Гоце Делчев е подпомогнала финансово начинанието.
 
Единадесетокласничката Мария Петкова от СОУ „Петко Рачов Славейков” в гр. Кърджали представи проекта, създаден от нея „Окръжност и многоъгълник върху целочислена решетка”. Членовете на журито са били категорични, че докладът може да служи като ръководство за обучение на състезателите от националните отбори по математика. Школата по математика към кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков” е ръководена от преподавателя Вълчо Милчев.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/