Училища

Състезанието за гимназиите ще е оспорвано

Състезанието за влизане в гимназиите тази година ще е много сериозно, коментира в интервю за „Стандарт“ шефът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

Причината е намаленият брой места в паралелките, по-големият випуск, както и акцентът, който се поставя върху професионалното образование. Това значи, че битката за езиковите гимназии например ще е крайно оспорвана.

„С тази новост искаме да стимулираме  качественото средно професионално образование и да дадем шанс на училищата да  направят прием. А от друга – да разчупим нагласите, че само ако училището е  езиково, то дава добри шансове за реализация“, коментира Кастрева.

„Най-важното за родителите е да бъдат реалисти в преценката си. Да се  съобразят с интересите и възможностите на детето, както и с възможностите и  постиженията на училището – защото следващите пет години детето им ще бъде там“, казва още тя.

„Най-търсени са комбинациите английски с испански или испански  с английски – разменят двата чужди езика като първи и втори“, обяви още шефката на инспектората.

Прочети цялото интервю