Мнения

Съобразяват издаването на дипломите с кандидатстването в чужбина?

През следващата 2016/2017 учебна година, резултатите от държавните зрелостни изпити ще се обявят до 15 юни 2017 г. В случай че догодина резултатите се обявят на 15 юни, учениците ще имат един пълен месец – до 15 юли, когато е крайният срок за подаване на документи за кандидатстване в университет в Германия, например.

Това именно е времето, през което трябва да се издадат дипломите. Това, според експерти и при добра организация на училищно равнище, може да стане за 1 седмица. Да направим обаче една рекапитулация на дните! Ако предположим, че резултатите от матурите излязат на 15 юни, това означава, че поне до 22 юни трябва да се издаде дипломата за средно образование.

В рамките на един месец една диплома е напълно възможно да бъде преведена и да мине през всички инстанции, за да бъде готова за кандидатстване в чужбина. Това твърди Олга Шишкова, управител на преводаческа агенция „СОХО ТЕХ”, която активно работи и с преводи на дипломи, които са необходими за кандидатстване в чужбина. По думите й, след като дипломата е нова, поръчката дори може да е обикновена, а не експресна.

В МОН се залагат десет календарни дни за заверка, в консулския отдел на МВнР се залагат четири календарни дни за легализация и за превода – два календарни дни, обяснява Шишкова. Всичко обаче, според нея, зависи от сроковете, от това, дали няма да се забави издаването на дипломата и с колко би се забавила.

Най-много се чака в МОН, където десет работни дни са абсолютно необходими и не може да се намали като време. Останалото може да се ускори – и преводът, и консулският отдел. Това разбира се отразява на цената съответно на превода и легализацията, както и на таксата за куриерските услуги. Дори и с бавна поръчка обаче, нещата могат да се наместят. Ако обаче остават два дена, например влязат за заверка на 13-ти юли, тогава няма как да се случи, защото има незаобиколим фактор време, като например – заверката в МОН, смята Шишкова.

Ако клиентът получи дипломата на 16-ти юни, но стартира процедурата по заверки на 1-во число, то тогава няма как да се влезе в срок, защото МОН няма да издаде апостил на диплома за по-малко от десетина дни. Поне 20 дена са необходими, за да се случат нещата както трябва и да са спокойни хората, че всичко ще е успешно. В най-лошия случай са необходими поне 15 дена, но това е на нервната граница, смята експертът.

И така, оказва се, че имаме една седмица за издаване на диплома и още 20-тина дена, което прави точно месец. Само че, условието при издаването на дипломата е: „при добра организация на училищно равнище”.

Ами ако предположим, което е напълно възможно, че училището се забави, при това не е ясно с колко точно….!? Тогава какво се случва – връщаме се в хипотезата, че кандидатстването, поне за Германия, става на практика напълно невъзможно!?

Според Олга Шишкова, дори и при забавяне на училището с издаването на дипломата за средно образование, пак е възможно да се успее в срока до 15 юли за кандидатстване в чужбина, само че са необходими поне 15 дена за превод, заверка с апостил в МОН и легализация в МВнР.

Това  е постижимо, но е на ръба на успеха, защото никога не може да се предположи, дали няма да се забави някъде с нещо, а в този случай дори и половин ден е от възлово значение.