Ученици

Сънят вдига успеха в училище

Сънят увеличава успеха на децата в училище. Според проучвания, ако първият учебен час започва час по-късно – в 8,30 вместо 7,30, както е в момента, те повишават оценките си драстично. Причината е, че могат да поспят повече. Това разказа пред „Монитор“ д-р Славчо Славчев, председател на фондация „Сън и здраве“.

„Ако влезете в някоя класна стая по време на първия час, ще видите някои деца, които или дремят, или стоят като зомбирани. Причината е, че не са си доспали. Това нарушава концентрацията на вниманието, поведението, успеваемостта, всички тези неща са довели до промяна в учебния процес“, обясни той.
В 4,00 часа сутринта на 29 октомври (събота срещу неделя) трябва да преместим часовниците си с час назад. Тогава е преминаваме към зимното часово време и ще успеем да спим с 1 час повече.

„Сега ще ни върнат този час сън, който при т. нар. лятно часове време беше откраднат“, коментира пред „Монитор“ д-р Славчев. Той обясни, че промяната е добре дошла за нас, защото тя съответства на нормалния ритъм на живота ни. Известно е, че лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. Според д-р Славчев обаче този начин на смяна на часовника не се оправдава и не е доказано, че води до някакви благополучия в икономиката. Специалистът коментира, че именно преминаването към лятното часово време е по-трудно за адаптация, защото трябва да свикнем с кражбата на сън.

„Хронобиологичният ни часовник е настроен на 24-часов режим и ние спим, когато е тъмно, а сме будни, свежи и бодри и работим през деня. Много е важно обаче да си лягаме и ставаме сутрин по едно и също време“, обясни той. Относно по-ранното стъмване през зимното часово време д-р Славчев обясни, че ние сме в такива географски ширини, че това не оказва толкова голямо влияние върху нашия организъм, както например в северните страни, където има дълги нощи. „Много бързо ще се адаптираме към новото време, което е естествено за организма ни“, заяви още той.

Д-р Славчев добави, че ако системно не си доспиваме, натрупваме т.нар. сънен дълг. Така например, ако всяка вечер си лягате късно и спите с два часа по-малко – по 4-5 часа, за една седмица се натрупва дълг около 12 часа, което се равнява почти на две нощи. Така недоспиването може да доведе до т.нар. прекомерна дневна сънливост. „Това е особено опасно, когато шофирате на дълги разстояния или се извършва монотонна работа, която изисква концентрация на вниманието“, обясни още д-р Славчев.

Източник: monitor.bg