Училища

Създадоха университет в противоречие със закона

Българският парламент разреши чужд университет у нас в противоречие със Закона за висшето образование.

Висшето училище на франкофонията за администрация и управление (ВУФАУ) в София ще обучава бакалаври и магистри, а в рамките на продължаващо обучение – и докторанти, без да е минал през оценка в Националната агенция за оценяване и акредитация, без да се подчинява на правилата за качество на обучението, без да е длъжно да гарантира правата на студентите, записани в закона, пише вестник „Сега“.

Парламентът гласува на първо четене законопроекта, въпреки предупрежденията на опозицията, че взема противоконституционно решение. Той стъпва на спогодба между България, международната организация на франкофонията и университетската агенция на франкофонията, изготвена тази година.

Спогодбата променя статута на създания през 2002 г. Франкофонски институт по администрация и управление. Според новите текстове институтът се преструктурира като висше училище и ще може да обучава не само магистри, но и бакалаври, ще приема студенти и в продължаващо обучение. В спогодбата се споменава и обучение на докторанти. Те ще получават обучение в осигурени безвъзмездно два етажа в сграда в столичния квартал „Овча купел“.

Не е ясно как точно юридически е защитено създаването на Франкофонския институт през 2002 г., когато съществуваше изрична забрана за откриване на чуждестранни висши училища у нас, но той поне не се е наричал официално така.

И студентите, и преподавателите ще бъдат освободени от такси за визи и такси за постоянно пребиваване. Правата на студентите по българското законодателство ще бъдат гарантирани, но не от университета, а от държавата, която трябва да им осигури и достъп до общежитие.

Според информацията на сайта на Франкофонски институт по администрация и управление досега институтът е обучил 1600 магистри. Институтът предлага шест различни магистърски дипломи на френски университети, като една от тях е в съдружие с Нов български университет, и една – с Военната академия.

Дебатът в парламента:

„Създаваме опасен прецедент на заобикаляне на закона, който ще отвори вратата за създаване на чужди университети на база двустранни спогодби, без никакви гаранции за качеството“, коментира депутатът от БСП Михаил Миков.

Депутатът от „Атака“ Станислав Станилов също предупреди, че се взема противоконституционно решение.

Депутати призоваха по темата да се вземе и мнението на просветното министерство, а не само това на външното министерство, което е водещо,но думата така и не бе взета от присъстващия зам.-министър на образованието Иван Димов.

Преди дни вицепремиерът и министър Меглена Кунева заяви, че МОН няма да толерира увеличаване на висшите училища.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов пък предупреди, че има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки.   

Източник: http://smart.dir.bg/