Създадоха специален шрифт за страдащи от дислексия

Създадоха специален шрифт за страдащи от дислексия

За да улесни ежедневието на страдащите от дислексия, Кристина Костова създава специален шрифт. Благодарение на него четенето и писането върви по-леко.

“Чисто графично съм заложила на това да има лека деформация на буквите, която е съобразена с това окото на читателя да бъде подведен по по-правилен начин”, обясни Кристина.

Самата Кристина също страда от дислексия. Като малка размествала буквите в думите, но това й изглеждало напълно нормално.

“Често казвах на майка ми, че не виждам какъв е проблемът, който тя е намерила в моята диктовка, защото всички букви са си там. Просто не са в правилния ред”, разказа тя.

Дислексията не е заболяване, а различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Симптомите и проявленията й могат да бъдат различни.

В момента Кристина предоставя Adys за свободно и безплатно ползване. Шрифтът може да се инсталира на компютър или таблет. Изпраща го по пощата на всеки, който прояви интерес.

Бъдещите й планове са да създаде сайт, откъдето шрифтът може да бъде изтеглен. Надява се по този начин направеното от нея да достигне до повече хора.

Източник: bgonair.bg

Коментари във Facebook