Ученици

Съдът реши: Стипендиите за ученици не трябва да са само за роми

Софийският административен съд отмени решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 12 юли 2018 г., според което КЗД посочва, че няма дискриминация в предложението да се отпускат стипендии за ромски ученици.

Съдът връща на КЗД казуса за ново произнасяне. Това съобщиха от сдружение „Азбукари“, които водят съдебното дело в продължение на две години.

Припомняме, че по-рано през юли 2018 г. Комисията установи, че всъщност няма дискриминация в това да се дават стипендии за ромски ученици. Всъщност от сдружението внесоха сигнал за случая, на който се даде гласност още през 2016 година.

Казусът тръгна, когато от Министерството на образованието обяви преди две години (бел. ред. – по времето на Меглена Кунева), че ще бъдат отпускани стипендии в размер на 30 евро на месец за ромски ученици, които имат успех над 3,50. Тогава от ведомството се мотивираха, че по този начин ще се насърчат децата от етноса да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет. Според съда обаче само финансовият стимул не е достатъчен.

Стипендиите бяха част от съвместен проект, като се предвиждаше 60% от средствата да идват от Ромския образователен фонд, а 40% дава МОН. Предвиждаше се и стипендиите да са 600 на брой – по 200 за IX и X клас, и по 100 за XI и XII клас.

Източник: actualno.com