Учители

Съдът върна директорка на училище на работа, пак я уволниха

„Абсолютно незачитане на правовия ред в държавата и злоупотреба с власт!“, така пловдивският адвокат Кристиан Гьошев коментира пред „Фрог нюз“ решението на началника на Регионалното управление на образованието във Варна Венцеслава Генова да уволни повторно директорката на Основно училище „Христо Ботев“ в село Николаевка, област Варна Павлина Иванова.

 

През лятото на 2016 г. Генова уволнява Иванова с твърдения за множество дисциплинарни нарушения, касаещи административни пропуски в училището.
Бившата директорка обжалва уволнителната заповед пред Съда, който на три инстанции се произнася в нейна полза и отменя уволнението.

Адвокат на Иванова по делото през тези 2 години и половина бил Кристиан Гьошев, станал известен още през 2002 година, когато като ученик поведе ученическите протести за отмяна на матурите и заедно с родители спечелиха съдебните дела за тяхната отмяна във Върховния административен съд. Днес Гьошев се занимава само с административно и трудово право, като признава, че делата свързани с образованието са му слабост.

На 6 ноември 2018 г. около 09:00 часа, Павлина Иванова, заедно с адв. Гьошев и няколко нейни познати, се явяват в училището в с.Николаевка, за да и съдействат при встъпването ѝ в длъжност с оглед изпълнението на съдебното решение. Временно изпълняващата директор на училището Бистра Бойчева обаче отказва да пристъпи към предаване на училищната учебна документация, печати, ключове и др., които са необходими на един директор за упражняване дейността му. Заявява, че ще изчака да дойдат от РУО-Варна, за да и дадат заповед за освобождаване от длъжност и тогава ще предаде, каквото е необходимо.

След близо час, около 10:00 часа, в учебното заведение пристига началника на РУО-гр.Варна Венцеслава Генова, заедно с неин адвокат и експерти от институцията.
Предоставят за подпис на Иванова заповед за възстановяване на работа и нова длъжностна характеристика, които тя подписва. Секунда след това обаче, Генова заявява, че се възползва от законовото си право и считано от следващия ден /07 ноември 2018 година/ уволнява Павлина Иванова отново, тъй като при нея липсвали качества да изпълнява длъжността „Директор“. Скандалното в случая е, че мотивите в новата уволнителна заповед са същите като мотивите на отменената от съда.

Тази обстановка действа шокиращо за Иванова, която не могла да повярва какво се случва, а началникът на РУО и наредила да дойде незабавно с нея в инспектората, за да и актуализира работната заплата. Тогава обаче адвокат Кристиан Гьошев и задава въпрос: „Тя днес е директор на училището и следва да и бъде предадена учебната документация с протокол, нали?“. След кратко суетене, експертите преценяват, че следва в действителност да се предаде документацията на Иванова от временния директор Бойчева, за което да се изготви протокол. Забелязва се обаче, че в същия не фигурират записани печат на училището, ключове, пароли за достъп до електронните системи и други, които са необходими за изпълнение длъжността „Директор“, като Иванова иска да се впишат и да ѝ се предадат. Тогава временният директор Бойчева заявява, че няма да предаде печата, а Началникът на РУО Генова я подкрепила с мотива, че такъв не ѝ трябва. Тогава Павлина Иванова отказала да подпише протокола за приемане на училищните документи, тъй като не може да си изпълнява реално функциите без печат, ключове, пароли за достъп и други.

Според адвокат Кристиан Гьошев новата уволнителна заповед е нищожна, тъй като не е изпълнено първоинстанционното решение. На второ място, според юристът, никой не може да бъде наказан за едно и също деяние два пъти, което е древна римска сентенция Non bis in idem .

За случая незабавно е бил уведомен образователния Министър Красимир Вълчев, при който до дни се очаква да постъпи жалба по случая. Павлина Иванова е категорична, че ако министърът не отмени заповедта на Генова, ще обжалва и второто си уволнение в съда. Според адвокати, уволнението категорично ще падне в съда, а целта му е било да се протака във времето връщането на работа на училищния директор и разубеждаването й да се бори за поста си, чрез репресии – полицейски и прокурорски преписки.

Източник: frognews.bg