Учители

Съветник на Кунева подаде оставка заради скандални снимки

Асен Александров – съветник в Министерството на образованието и науката, подаде оставка след разговор с министър Меглена Кунева. Оставката е приета.  

Вярвам в Прокуратурата и очаквам след проверката името ми да бъде изчистено от всякакви съмнения и недостойни обвинения, пише г-н Александров в мотивите за оттеглянето си и по повод обявената от  Софийската районна прокуратура проверка  за автентичността на появили се негови изображения, както и за разпространителя им в социалните мрежи.

Асен Александров освен дългогодишен директор на 51 СОУ е и експерт към Министерство на образованието, съветник на министър Кунева, както и съветник по времето на министър Сергей Игнатов.

Три негови голи снимки са били качени на сайта на училището. Въпреки че са останали в мрежата за доста кратко време, по-голямата част от учениците и учителите са ги свалили на собствените си компютри и телефони.

На фотосите е направена специална експертиза, която доказва, че кадрите са автентични и не е имало каквато и да е обработка, твърди публикация в blitz.bg. Интересен факт е, че училището, което ръководи Александров, е първото с декларация на поведението в интернет и първото, което отделя специални часове за интернет-култура и непубликуване на голи снимки в мрежата.

Министър Кунева е възложила на Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София – град, проверка за изясняване на случая. Съгласно закона, началниците на регионалните управления са работодатели на директорите на общински училища.

Г-жа Кастрева е поискала писмени обяснения за установяване на фактите около случая. До приключване на проверката Асен  Александров е в отпуск като директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“.

Източник: МОН