Училища

СУ “Св. Климент Охридски“ 240-ти в престижна класация

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 240-то място в Европа в класацията за Интернет присъствие Ranking Web of Universities за 2013 г. Мястото може да се смята за престижно, тъй като участие в нея взимат повече от 5800 ВУЗ-а.

Само в Източна Европа СУ е на 21-во място.

В световен план най-старият роден университет се подрежда също нелошо – на 610-то място от 20 000 висши учебни заведения.

Класацията за присъствие в Интернет Ranking Web of Universities подрежда висшите училища по четири основни критерия – влияние на Интернет страницата на университета, общият брой страници, поддържани от основния домейн, публикувани допълнителни текстови файлове и публикувани в уважавани международни издания академични текстове или цитати от такива текстове. Методиката обаче се променя с всяко следващо издание.

Резултатите се обявяват два пъти годишно – през януари и през юли. През януари 2013 г. Софийския университет за първи път зае 593-то място в света. Преди година пък университетът е класиран на 749 място.

СУ е на първо място сред българските университети в класацията. На второ място е Нов български университет. Той заема 2577 място в света, като през 2012 г. е заемал 1769 място.

На европейско ниво челото е окупирано от английски университети. Първи е Оксфорд, следван от Кеймбридж и Лондон Колидж. Шотландците от Единбърг допълват присъствието на поданиците на Кралицата в челната десетка с петото си място. Там има два университета от Швейцария – този в Цюрих, който е четвърти и Лозана – на осмо място.

Два са и холандските – Утрехт е шести, а Амстердам десети. По един са представителите на Австрия (седмо място за Виена) и Германия – девето за Хайделберг.

Виж класацията