Институции

СУ получи обещаните 10 млн. и сграда

Софийският университет получи обещаните от кабинета 10 милиона лева и нова сграда, необходима му за обучението на медицинските кадри от Медицинския факултет. Това бяха и първите решения на министрите днес на изнесеното заседание в Зала 3 на НДК, което беше своеобразен тест преди официалното домакинство на Европредседателството.

Преди два дни ръководството на СУ бе удовлетворено откъм исканията му и се отказа да протестира в края на януари. Министър Красимир Вълчев обясни, че от тази сума 9 млн. отиват за поддръжка и модернизиране на материалната база на СУ, която е и историческа ценност за столицата. Затова и на университета му трябвали средства за поддръжката й. 1 млн. лв. отиват за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи.

Ректорът на СУ професор Атанас Герджиков изрази задоволството си от решението на правителството и благодари на Борисов за бързото и справедливо решение, като припомни, че образованието е приоритет за кабинета. Провеждахте спасителна реформа за висшето образование, каза ректорът на СУ.

Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, подчерта той. България може да се превърне в държава на духовността и да се постигне по-голям икономически растеж и просперитет чрез образование,наука и култура, заяви Герджиков. Не позволявайте да се отклоните от този път, настоя още той.

Източник: kanal3.bg