Институции

СУ организира международна конференция за 140 години от Руско-турската война

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира от днес до 4 март международната научна конференция „Балканите и Европа в Източната криза (1875-1881 г.)“. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Форумът, който е част от програмата за честванията за 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за възстановяването на българската държавност, се финансира от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“.

Официалното откриване на научния форум е от 11.00 часа в аулата на Софийския университет. В тридневната конференция ще участват учени и изследователи от Софийския университет, Българската академия на науките, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Националния военен университет „Васил Левски“, Нов български университет, Руския държавен хуманитарен университет, Белградския университет, Института за славистични изследвания-РАН, Санкт-Петербургския исторически институт, Македонския научен институт, Института за военна история в Москва, Националния университет „В. Н. Каразин“ в Харков, Университета в Нови Сад и от Историко-археологическия музей в град Азов.

Докладите ще бъдат разпределени в няколко тематични секции – Балканските общества в навечерието на Източната криза; Европейското обществено мнение и Източната криза; Високата порта, реформите и Източният въпрос; Войната; България, Балканите и мира; Към нов международен ред; Паметта за войната. В 12.00 часа днес в Централното фоайе на Софийския университет ще бъде открита и съпътстващата документална изложба „Възкресение на свободата“. Тя се организирана от архивите на България, на Руската федерация и Румъния, и може да бъде разгледана до 23 март.

Източник: novini.bg