Училища

СУ затваря врати заради Ботаническата градина

Идният понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ прекратява всякаква дейност, реши академичният съвет на учебното заведение. Безпрецедентната мярка е протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Решението на Върховния административен съд (ВАС) е политически обусловено, смята ректорът проф. Иван Илчев, цитиран от студентското радио „Рекация“,

„Всички досега се произнасяха в полза на СУ, и изведнъж последното решение е обратното. Ние не спорим, че то е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено“, смята Илчев.

Ботаническата градина е създадена преди 55 години и базата се развива от университета. Там се провежда мащабна изследователска и културна дейност. Провеждат се множество студентски практики. От СУ смятат, че всичко случило се се прави в услиха на съмнителни бизнес интереси.

„Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет“, заяви още ректорът на Алма матер.

От СУ настояват правителството да преразгледа решението си. Призовани са студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започват незабавно. Във ВУЗ-а са категорични, че отнемането не е просто директен акт срещу тях, а „звучна плесница“ в лицето на родното образование и наука.