Ученици

Сурвакаха министър Танев по случай Ромската Нова година

Сурвакари от подготвителната група в 112. Основно училище „Стоян Заимов“ – гр. София и Средищното училище „Св. Климент Охридски“ в с. Тишевица, област Враца,  пожелаха здраве и късмет на министъра на образованието и науката  проф. Тодор Танев и на заместник-министър Ваня Кастрева.

Най-малките деца от подготвителната група на 112-то училище рецитираха, пяха и танцуваха, за да поздравят ръководството на Министерството по случай Ромската Нова година или така наречения Банго Васил.

Учениците от училището в с. Тишевица поздравиха с песен присъстващите и разказаха за обичая Василица – най-големия ромски празник. Децата сурвакаха министър Танев и му пожелаха нов закон и повече пари за образование през Новата година. На свой ред заместник-министър Ваня Кастрева благодари за изпълненията и поздравите на децата от двете училища.

Тя пожела „наричанията“ на сурвакарите да се сбъднат, а диалогът с  Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и ръководствата на училищата да продължи и в бъдеще, защото мисията на всички е една – „да обичаме децата и да направим най-доброто за тяхното бъдеще, защото „заедно можем повече“.

Директорът на училището в с. Тишевица  Димитър Кръстев разказа накратко за тяхната работа с ромските деца, за възможностите за задържането им в училище, за повишаването на успеха им, както и за стремежа им да продължат нагоре. Той се похвали, че през последните години от училището почти няма отпаднали ученици, благодарение на съвместната работа по проекти за интегрирането и социализацията на децата  с етнически произход и благодари на Министерството за оказаната чест на този ден именно те да са тук.

На тържеството присъства и Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Той разказа притчата за Банго Васил – старецът, който пътувал дни наред и преживял много премеждия, но въпреки умората, намерил сили в нощта на 14 януари да построи разрушения от дявола мост и ромите да преминат по него, а след това да влезе във всеки ромски дом, за да донесе на фамилията здраве, щастие, благоденствие и веселие. Все повече такива мостове между училището, учениците и техните родители, пожела да се строят през Новата година Деян Колев. Да има нов закон за училищното образование и повече възможности за интегриране и задържане на децата в училище, добави още той и благодари на ръководството на МОН, че шеста поредна година им дава възможност да ги поздравят на този ден.

Източник: Пресцентър на МОН