Мнения

“Студентски практики“ е партньор на “eSkills for jobs 2015-2016“

В Представителството на Европейската комисия в София, на 28.04.2015 г., на бизнес закуска беше открита официално кампанията „eSkills for jobs 2015-2016“ (http://idg.bg/eskills2015-2016), на която сред официалните партньори в България е и проект „Студентски практики“, изпълняван от Министерството на образованието и науката.

Посланик на инициативата е и заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Модератор на срещата бе изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии и ръководител на инициативата за България г-жа Весела Калъчева. Видеообръщение към участниците отправи членът на Европейския парламент и посланик на инициативата Ева Паунова, която е и член на групата по дигитални въпроси.

Целта на eSkills for jobs 2015-2016 е решаването на проблема с хроничния недостиг на млади специалисти, който коалицията Digital Europe, EuropeanSchool.net, техните национални партньори от БАИТ и стейкхолдърите на кампанията ще се опитат да разрешат чрез серия инициативи и обучителни курсове за придобиване на електронни умения.

По време на срещата бяха коментирани данни, предоставени от Европейската комисия, според които  Европа се нуждае от близо един милион експерти в сферата на високите технологии, а в света има общо 4,5 милиона работни позиции за специалисти в тези области.

От Агенцията по заетостта представиха интересни данни за безработните младежи до 24-годишна възраст с висше инженерно образование, които в момента в страната са 45, с образование в сферата на компютърните науки – 26, а с икономическо образование – 246. Безработните младежи до 24-годишна възраст със средно техническо образование у нас пък са 1223, със специалност информатика – 159, а със средно икономическо образование – 312. Тези младежи са основна целева група на инициативата на Европейската комисия „Младежка гаранция“, която предстои да стартира съвсем скоро и в България, а предизвикателството пред фирмите от сектора на информационните и комуникационни технологии е как да ги привлекат в свои курсове и сертификационни програми.

В коментарите се включи и Добромир Добрев, координатор в екипа на проект „Студентски практики“, който заяви: „Проект „Студентски практики“ е успешен, защото се опитахме в най-пълна степен да срещнем студентите, които търсят допълнително практическо обучение и по-добра реализация с работодателите, които пък търсят такива студенти. Предизвикателство за нас сега е да запазим създадените партньорства между висшите училища и работодателите, както и да осигурим практическо обучение в следващите няколко години, за да помогнем допълнително за подобряването на средата“.

В срещата взеха участие заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, секретарят по здравеопазване и иновации на Президента на Р България Анна-Мари Виламовска, Ралица Василева от Асоциация „Родители“, както и представители на работодатели, които разказаха за добри практики при обучението на млади специалисти.