Мнения

Студенти учат за SkyDrive и вграждане на работни книги

Преди месец няколко специалисти посещават Университета за Национално и Световно Стопанство (УНСС), където представят на група студенти предимствата, които дава използването на Excel онлайн.

Преподавателите са наистина впечатлени от интереса на студентите към възможността за използване на офис приложението през уеб браузър (без инсталация на компютъра)

Основно предимство на работата по този начин е, че един файл може да бъде манипулиран от много хора по едно и също време и от различно място. Това се вижда от примера на снимката, в долния й десен ъгъл (виж тук). Отбелязано е, че трима души в този момент са влезли в Live.com и работят по файла, съхраняващ се в SkyDrive.

Когато работим с файл на Excel в Excel Web Access, „двигателят“ на Microsoft Excel прави неща „зад кулисите“, които позволяват след записа на файла да го ползваме на 100% точност в оригиналната програма. Това е особено удобно в забързания живот на младия човек, който не винаги е на бюрото с лаптоп под ръка. Затова една от най-добрите възможности, които ни дава приложението е ползването му през браузър и на набиращите все по-голяма популярност смартфони.

Друго нещо, което предизвиква интерес е „вграждане“ на работна книга в уеб страница. Искате ли да споделяте файлове Excel, или само част от него, със състуденти, приятели, или с останалия свят? Просто можем да го генерираме специален HTML код, който след това да поставим в уеб страница. В началото звъчи сложно, но всъщност е детска игра.

Всеки един създаден с помощта на Excel Web Access файл може да бъде вграден в сайт или блог. Самото вграждане зависи от това, какво е нивото на споделеност. Авторът му може да позволи информация от вградения файл да се променя, без обаче това да променя цялостта на оригинала. Смяна на цифри и данни води до актуализация на видимите данни, докато документът не губи основната си информация.

Виж посочения пример. Той се отнася до елементарна таблица, в която се събират числа. Сборът от всеки от дните е в колона G. Сборът на G2, G3 и G4 е отбелязан в G5. Всяко едно от числата от дните може да бъде променено и това ще се отрази в крайния сбор. Стойностите се променят, преизчислени от определена формула, но това става единствено в конкретния браузър.

Така че, не се колебайте, да експериментирате с формули или стойности в работната книга.