Институции

Студенти от пернишкия ВУЗ: Бяхме финансово измамени

Десетки студенти се оказаха без дипломи, седем години след шумното откриване на Европейския политехнически университет в Перник. Вузът е обучавал студенти без да има програмна акредитация за част от специалностите си.

Николай Драгомиров и Галина Гергинова следват година и половина в пернишката Алма матер срещу 750 лева на семестър. Преди 3 години Николай завършва магистратура по публична администрация, а Галина по управление на проекти. На финала получават уверения за защитена дипломна работа. Оттогава чакат дипломи.  

„Това, което се случи е една голяма лъжа, ние просто бяхме финансово измамени”, категорична е Галина. 

Университетът се помещава на последните два етажа от сграда, която е и хотел, фитнес, и ресторант. Достъп ни беше отказан. От 7 години бъдещият дом на висшето училище стои недовършен. Всъщност университетът никога не е имал акредитация в специалностите на Николай и Галина. А през 2013 г. губи всичките си акредитации и остава само с институционалната. „Професионалните направления бяха оценени отрицателно”, обясни Стоянка Кирева от Националната агенция за оценяване и акредитация.

В резултат МОН определя нулев прием на студенти от 2013 до 2016 г. От жалбите и писмата, които постъпват при нас, очевидно университетът е продължавал да приема студенти”, посочи директорът на дирекция „Висше образование” в МОН Мария Фъртунова.

Все пак има успешно дипломирали се – 121. От две години вузът е с нов собственик – италиански консорциум. Към днешна дата университетът има право да обучава по две направления – енергетика и информатика. Новото ръководство твърди, че подготвя предложения към ощетените студенти, така че те все пак да получат образователна степен.

Източник: btvnovinite.bg