Институции

Студенти: В университета има нормализиран сексизъм

В родните университети има силно нормализиран сексизъм. Това обясниха Владислав Петков и Доротея Стефанова от организацията “Студентско общество за равенство”.

По инициатива на сдружението бе изготвено изследване “Нали знаеш как е”, което показва колко сериозни са проблемите на студентките у нас.

Владислав Петков обясни, че доста студентки са се оплакали, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги. Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение.

“Искаме да разберем дали има конкретни групи студенти, които се сблъскват с повече трудности. Жените са една такава категория. Изборът на специалност и кариера зависи от пола. Жените имат проблеми с безопасността и начина по-който изглеждат в академична среда. В правилника на университета трябва да бъде сложен член за защита от дискриминация”, каза той.

Дорототея Стефанова пък разкри, че техническата база често не е приспособена за жените. Според нея неравенството е силно нормализирано в родните университети.

“Резултатите не изненадващи. Ежедневно ставаме свидетели на нормализиран сексизъм. Жената постоянно е пресирана да се държи и да изглежда по определен начин. Техническата база не е приспособена към жените. Условията би трябвало да са равни, но това все още не е така. В правилника на университета няма член, който да защитава студентите от дискриминация. Неравенството е силно нормализирано”, обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Източник: bgonair.bg