Училища

Студентите от СУ готови за протести

Студенти от Софийския университет ще излязат на протест срещу увеличението на семестриалните такси, се посочва в отворено писмо на Студентския съвет, адресирано до Академичния съвет на ВУЗ-а.

„С това отворено писмо ние, недоволните студенти, искаме да заявим на ръководството на Софийския университет, че категорично сме ПРОТИВ взетото на 30 януари 2013 г. решение на Академически съвет за вдигане таксите за всички специалности на Университета с 8% за учебната 2013/2014 година. Смятаме за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица, най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование“, отбелязват в документа студентите.

В писмото се казва още:

„Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование. Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Ние сме против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от студентите да продължат висшето си образование въпреки техните знания и умения. Статистиката е красноречива: по данни на НСИ 22,3% от българите живеят под прага на бедността. По данни на Европейската комисия, всеки четвърти младеж на възраст между 15 и 24 години е трайно безработен. Следователно много студенти сме лишени от възможността да работим, а с това и да заплащаме своето образование. Нашите родители нямат възможност да дават всеки семестър още повече пари за такси. Минималната работна заплата (МРЗ) може и да се е покачила с 8%, но същевременно издръжката за живот за последните 4 години се е увеличила с 19.3%. Припомняме и още, че МРЗ в България е най-ниска за целия Европейски съюз“.

Студентите призовават членовете на Съвета да преразгледат решението си и да отменят увеличението на таксите. В противен случай те уточняват, че са готови да пристъпят към протестни действия. Реалните действия срещу решението са насрочени за 27 февруари.

Още по темата