Институции

Студентите ни в Англия с кредити и догодина

Българите, желаещи да учат висше образование в Англия, могат да бъдат спокойни, тъй като излизането на страната от ЕС няма да се отрази негативно на постъпването им в британски университет. „Великобритания каза „Да!“ на студентските кредити за българи за следващата учебна 2018-2019 г.“, съобщиха от международния консултантски проект „Световно образование“, който има за партньори редица британски университети.

Съобщението е в отговор на писмо на Асоциацията на британските университети, което бе разпространено веднага след решението на британското правителство да стартира Брекзит, съобщи Сега.бг. В документа се настояваше за спешно и бързо решение на статута на студентите от ЕС за академичната 2018-2019 г. и за възможността им те да ползват кредитиране, както до момента. Това е от огромно значение за бъдещите кандидати, тъй като за британските университети се кандидатства една година по-рано.

В отговор от английското правителство са решили да не променят условията, съществуващи досега. „Студентите от ЕС, които кандидатстват за бакалавърски и магистърски програми във Великобритания за академичната 2018-2019 г., ще продължат да се възползват от финансиране на образованието си, както досега“, се казва в решение на правителството на Тереза Мей от вчера (21 април т.г. ), което е постъпило незабавно в офисите на проект „Световно образование“ от партниращите на форума британски университети.

От влизането на България в ЕС през 2007 г. всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълния размер на таксите за обучение. Те представляват над 95% от българските кандидати, които се обучават на Острова.

Интересът на младежите ни към вузове в Англия остава непроменен дори и след заявката за Брекзит. Сред държавите, към които българските зрелостници проявяват традиционно голям интерес за следване, са още Германия и Холандия, като се увеличават предпочитанията на младежите ни към инженерните специалности.

Източник: marica.bg