Институции

Студентите в педагогическите специалности да са без такси за обучение?

През тази година има увеличение на записаните студенти в педагогическите специалности във висшите училища.

Те са защитени и това дава право на студентите да получават по две стипендии.

Това каза зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията „Актуални политики и практики в образованието“ в Педагогическия колеж в Плевен, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Обсъждаме и възможността мотивираните млади хора, които искат да станат учители, да не плащат такси за обучението си, допълни тя.

По думите ѝ много е важно цялото общество да мотивира младите хора да стават преподаватели в детски градини и училища. В момента учителите до 35-годишна възраст са около 13 500. В същото време учителите на над 50 години са 59 000, е съобщила Сачева. Тя е информирала, че в следващите години над 50 000 преподаватели ще се пенсионират, затова основно предизвикателство е да се обезпечи системата с кадри.

Вече наблюдаваме недостиг на учители по природни науки, информационни технологии и по чужди езици, е посочила Сачева и е добавила, че за преодоляването му се взимат мерки. Преди седмица беше одобрена националната програма „Мотивирани учители“, с която ще се даде възможност на 100 специалисти по математика, химия, физика и информационни технологии да придобият педагогическа правоспособност. Ще бъде създаден и корпус от 80 учители с поне осемгодишен стаж, които да бъдат изпращани в училища с по-ниски образователни резултати. Те ще получават до 500 лв. допълнително възнаграждение, както и средства за транспорт и за покриване на наем.

„Изпълняваме ангажимента си за двойно увеличение на заплатите. За първи път тази година учителските възнаграждения са над средните за страната. Нашата цел е в края на мандата средната заплата да е 1500 лв.“, е заявила Деница Сачева.

По думите ѝ учител е професия на бъдещето, която ще се развива бурно в следващите пет години. „Това е професия с постоянно подобряващи се условия на труд. Тя предоставя професионални и интелектуални предизвикателства и развитие на дигитални умения“, е заявила заместник-министърът.

Източник: novini.bg