Мнения

Стрес-тест върху сайта на МОН

Ще има по-сериозни системи за защита на матурите догодина, като задължително, ден преди провеждането на държавните зрелостни изпити, ще има стрес тест върху самата система – върху сайта на Министерството на образованието и науката, за да се провери за всички съществуващи към съответната дата възможности за проникване.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов в отговор на въпрос за защита на сайта, цитиран от БТА.

По думите на Стаматов необходима е постоянна поддръжка на страницата на МОН в интернет, защото „хакерските действия са постоянни“.

Заместник-министър Стаматов каза, че „само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора и тук, съдействието на служителите от ДАНС беше много важно, за да сме сигурни, че няма да се получи проблем“.

На въпрос имало ли е опити за хакерски атаки по време на втората, на септемврийската сесия на матурите, Стаматов отговори: „Имаше опити за влизане в сайта, което подсказва, че са правени опити за разбиване на системата“.

Попитан дали може да се каже, че сега сайтът на МОН е с по-добра защита, заместник-министърът каза, че „може да се каже, че засега не са влезли“. 

Източник: dnes.bg