Мнения Ученици

Стрескод: Първокласник

Нарушен сън, постоянни промени в телесното тегло, обсебено от проблеми съзнание, непоносимост към останалите хора, променливо настроение, косопад, закърняване на влечението към партньора.

Това са една малка, но основна част от симптомите, които издават, че тялото и душата са поразени от стрес.

Причините могат да са различни – смърт на обичана леля или на домашното куче, уволнение в работата, недостиг на пари или това, че дъщеря ви наближава 39, а не може да се омъжи. Ако обаче към изброените симптоми започнете да чувате в звука на будилника сутрин звънене на училищен звънец, положението е ясно: стрескод “Първокласник”.
Втората половина на август всяко едно истинско българско семейство минава под знака на две кампании: прибирането на зимнината в буркани и приготвянето на децата за първи клас. Някак си в другите класове сме склонни да ги пратим и по-неприготвени, но за първи клас с всяка измината година влизането в училище напомня на излизането. По дрехи, обувки, купони и масраф постъпването се изравнява с абитуриентския бал, а заложните къщи и фирмите за бързи кредити два месеца по-рано преференциално предлагат заем “Първокласник”.
Колежки в редакцията изчислили, че ако се напазарува за първокласник до 1 септември, разходите излизали наполовина по-малко или 200 лева например. Тъй като нищо от това, което купуваме за децата при постъпването им в първи клас няма сезонен характер, причините за такава разлика в цените би трябвало да се търсят в някаква форма на спекула и злоупотреба с родителската обич от страна на търговците. От друга страна, да свалиш парите с 200 лева – това може да се получи само ако купиш маратонките в Одрин, белите чорапки за физическо и бельото в Димитровград, а тетрадките в Гърция. Иначе не знам как може да стане.
Всъщност разходите може да бъдат намалени и още, ако родителите са по-предвидливи. Откакто съм се родил преди повече от половин век до днес тетрадката не е променила особено външния си вид. Вместо да инвестират в златни медальончета и обеци, майки, татковци, баби и дядовци могат да купят на новороденото тетрадки, гумички и моливи. Несесери не, защото не са печеливша инвестиция – дизайнът им се променя сравнително често и може да е неактуален при постъпване в първи клас.
Не бива да се инвестира и в блузки и маратонки. Маратонките – защото не може да се прогнозира колко и как ще се развие стъпалото, блузките – като несесерите, може да се окажат демоде. Обаче в бельо и чорапи може. Ако гащичките са по-малък размер, това може да е стимул през годините да храните детето по-балансирано и диетично, така че да не му отеснеят и да сте после на загуба. Така че такава една инвестиция може да има и здравословни ефекти. Но това за тия дето сега се раждат. За тези, които сега ще стават първолаци, ще се оправяте в движение.
Родителският стрес е движеща сила на търговията в горещите август и ранен септември. Кога, ако не сега, продавачите ще ни пробутат с такъв успех сметала, пръчки за броене, “химикалки за първи клас”, всякакви етикети и подвързии. Гърмян съм и вече знам: ако отново имам кандидат-първолак, всеки ден ще го водя на пасти, сладолед, картинг и блъскащи се колички, за да натрупаме цветни спомени от последните безгрижни дни преди училището. А тетрадки, химикалки и помагала – тях ще ги купим след уточняване с учителката след 15 септември.
Майната им на парите. Долу стреса! Да живее щастливото детство!

Автор: Красимир Крумов

Източник: monitor.bg