Мнения

Стотици се забавляваха в поредния Фамилатлон (снимки)

Стотици столичани се забавляваха в съботния следобед по време на празника на семейството, спорта и здравословния начин на живот, наречен Фамилатлон. Той бе организиран за пета поредна година от Асоциация Родители в партньорство с Фондация Приложни изследвания и комуникации и Столична община.

40 клуба за спорт и свободно време бяха опънали шатри покрай „Поляната с гълъбите“ в Южния парк и привличаха интереса на малки и големи. Интересът не беше по-малък от минали години, въпреки че денят беше работен. Точно затова часът беше преместен за следобед, а горещото време не попречи на доброто настроение.

Имаше за всекиго по нещо – едни опитваха уменията си да боравят безопасно с интернет, други пробваха да наблядават птици с бинокъл, трети ходеха по въже, а четвърти се изявяваха на йога, карате, лакрос и др. Както обикновено, играта „Малката Европа“ по традиция предизвика най-голям интерес и през целия следобед из парка можеха да се срещнат деца с карти, които обикаляха да събират печати от посещението си в 27-те европейски столици.

Около половин час след старта на Фамилатлон по програма се появиха и спортният министър Петър Стойчев, и неговият заместник Йордан Йовчев. Те не само че поздравиха участниците, но се включиха в големия велопоход, който обиколи алеите из парка без да има състезателен характер.

„Нека има Фамилатлон всеки ден“, пожела на насъбралите се участници Стойчев. Йовчев пък не смогваше да раздава автографи и да се снима с децата.

По-късно от сцената приветствия към децата и родителите им отправиха и кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието, младежта и науката Мариана Банчева и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Отбори от столични училища се съревноваваха в различни състезания и викторини. Отборът от четвъртокласници на 73 СОУ „Владислав Граматик“ спечели викторината с интересни, но доста трудни въпроси, които изискваха предварителна подготовка.

За тях и за представителите на 104 СОУ „Захари Стоянов“, които им бяха достоен съперник, имаше както индивидуални, така и награди за цялото училище – топки за спорт и други пособия.

Специална награда имаше и за децата от 93-та детска градина „Славейче“ в кв. „Лозенец“, които бяха най-активни във велопохода за най-малките.

Освен да се запознаят с различни спортове, децата и родителите им имаха възможност да се потопят в дебрите на интернет с Microsoft, да почерпят опит от спец.екипа за безжични комуникации SWAT и дори да се посъветват със специалистите от националната информационна линия за наркотиците и алкохола към Асоциация Солидарност.

И тъй като в това издание на Фамилатлон идеята бе включването на татковците в забавлението на децата, действително десетки бащи участваха с интерес в специалната приключенска програма, а после и в томболата с награди. 9-годишният Христо Димитров спечели първото място в конкурса за най-добре нарисувана покана към своя баща.

След толкова много емоции, надпревари и награди празникът завърши с … ябълки за смет. Така, отново под формата на игра бе направена и оборка на Южния парк, в която децата отново участваха с огромен ентусиазъм. С почистването обаче съвсем не се сложи край на Фамилатлон, тъй като още в неделя подобен празник ще се проведе и в Козлодуй, за трета поредна година. В Горна Оряховица също ще посрещнат празника на семейството за втори път, а дебют ще има в Габрово.

снимка: sportmedia.tv

Източник: viasport.bg

ВИЖТЕ ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФАМИЛАТЛОН 2013