Ученици

Стотици българчета – лишени от образование, защото са в болница

Стотици българчета – лишени от образование, защото са в болница. Доскоро за уроците на малките пациенти се грижеха мобилни учителски екипи, но държавата сложи край на тази практика.

В детската клиника на университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив вече няколко месеца няколко педагози обучават малките пациенти от лечебното заведение напълно безвъзмездно. Правят го на доброволни начала, защото в началото на годината държавата закри т.нар. „болнични училища“.

Заради автоимунно заболяване учебната година за третокласника Теодор започва в детската клиника. Той е един от пациентите,които имат рядката възможност да учат, докато се лекуват. А заслугата за това е на преподавателките Радослава и Златина. Години наред и двете работят в т.нар. „болнично училище“ в Пловдив. Държавата обаче закрива него и останалите три в България. Така учителките решават да продължат да помагат на болните деца, и то без да получават и лев за това.

Обученията са както групови, така и индивидуални. Освен да образоват малките пациенти, педагозите правят и всичко възможно да ги разсеят от мисълта за болестта. Промяната усещат и родителите. 

Източник: nova.bg