Училища

Столично училище готово за протест, ако му отнемат сградата

Преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали изключително изненадани от изявлението на министъра на образованието Красимир Вълчев, от което са разбрали, че училището не само ще бъде преместено на друг адрес, но и че то вече било преместено. Вчера министър Вълчев заяви, че още преди две години – 2016 г. – е променен административният адрес на гимназията.

В кратко изявление до медиите преподавателите заявяват, че са готови на ефективни стачни действия, ако действително министерството реши да отнеме сградата, в която те – преподаватели и ученици – имат учебни занятия и в момента. „В изявлението на Министъра бе съобщено, че учениците са преместени в друга сграда в „Лозенец“, което не отговаря на истината. В сградата и в момента тече учебен процес и се обучават 240 ученици, заявяват преподавателите от ПГО „Княгиня Мария Луиза“ и питат: Защо е нужно да се преместват 240 ученици, за да се настанят 120 студенти, в сграда, която вече е специално оборудвана за професионална подготовка на дизайнери, конструктори и моделиери на облекло.

„Ние, учителите и служителите на ПГО „Княгиня Мария Луиза“ сме готови за ефективни стачни действия“, посочват преподавателите.

Припомняме, вчера след среща в СУ „Свети Климент Охридски“ бе оповестено решението сградата на Професионалната гимназия да се предостави на Алма Матер като компенсация за отнетата сграда на бул. „Ал. Стамболийски“ в София в полза на съда и прокуратурата. Академичният съвет на СУ постави ултиматум на правителството и заяви готовност за протести 22 януари.

Преподавателите от столичната гимназия напомнят и че Професионалната гимназия по облекло „Кн. Мария Луиза“ е първото девическо професионално училище в България. Основано е през 1893 година по инициатива на благотворително дружество „Майка“, председателствано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова.

В своята 125 годишна история училището създава неоспорими традиции в общообразователната и професионалната подготовка. Преподавателите се противопоставят и на това една традиция да бъде унищожавана.

Източник: news.bg