Училища

Столичното 119-о СОУ с нови камери „помощник на охраната“

Нови камери „помощник на охраната“ ще бъдат поставени в столичното 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ за новата учебна година. Целта е по-голяма сигурност и дигитализация в учебното заведение.

Ще бъдат оборудвани и два модерни чуждоезикови кабината. Това обясни пред „Монитор“ директорът на учебното заведение Диян Стаматов.

Една от посоките, в които върви училището по отношение на сигурността, е усъвършенстване на пропускателния ни режим. В школото следващата учебна година ще се обучават около 1700 ученици, което затруднява портиера и охранителите да запомнят всеки един от тях. За да могат да бъдат улеснени и да разбират когато влезе някой, който не е част от училището, от 119-о са инвестирали в подобрение на видеосистемата на сградата. Освен в коридорите и класните стаи, ще има още две камери от ново поколение, наречени „помощник на портиера“.

„Те диференцират хората, които са част от общността на училището, от всички останали. Разпознаването е въз основа на лицеви характеристики и на математически изчисления по отношение на пропорциите на лицето.“, обясни директорът на школото. Ако някоя от камерите установи, че някой от влизащите в сградата не е от училището, тя веднага сигнализира портиера, за да бъде по-внимателен. Стаматов поясни, че новите наблюдателни съоръжения съответстват на съвременните изисквания за запазване на личността по европейския стандарт за личните данни GTPR.

В пряка връзка със сигурността в 119-то има и дигитализацията на учебния процес. В школото оборудват два модерни кабинета по чуждоезикова подготовка, които ще разполагат с два огромни тъч екрана, а всеки ученик ще притежава лаптоп на работния си плот. Той ще бъде „максимално издръжлив“ и дори и да падне, няма да може да се счупи . Освен това модерното устройство е така програмирано, че не може да работи извън wi-fi системата в училището и съответно не може да бъде откраднат. В този кабинет учениците ще разполагат и електронни учебници от ново поколение. За по-голяма дигитализация на учебния процес ще има и Office 365 – образователна платформа, която учителите могат да използват и да създават собствена класна стая. В нея те могат да поканят всички свои ученици и да им задават домашни работи, да ги проверяват, да правят контролни. Също така от 119-о пращат хартиените дневници в историята и от началото на учебната година ще работят само с електронни.

Цялото училище ще има и бърз интернет, който ще може да се използва само за образователни цели, тъй като wi-fi ще има две опции. Едната ще е само за образователни цели и ще бъде достъпна през цялото време. Втората опция е за фейсбук, чатове и други приложения, която ще е достъпна само в междучасието в коридора. Ако някой се върне в класната стая, има забранителен линк, който не позволява да се използва интернет за други освен образователни цели.

От 119-о имат и улеснения за родителите. Те могат да купуват купони за храна за децата си дистанционно. Всеки един от тях може да види менюто в интернет и да поръча каквото прецени, като така не губят всяка седмица време в училището. Родителите могат да закупят онлайн и униформите на децата си, съобразявайки се с размерите на детето си. След това имат опция да я получат в училище или в тях.

Източник: monitor.bg