Ученици

Столичните училища ще записват най-малките си ученици по нови правила

Адресът ще изстрелва кандидат-първолаците напред в класирането за прием в училище. От следващата учебна година столичните училища ще записват най-малките си ученици по нови правила. Директорите ще имат четири задължителни критерии с фиксиран брой точки, с които ще пресяват децата.

Това предвижда работният вариант на системата за прием на ученици в първи клас на Столична община (СО), който се очаква тази седмица да бъде обявен официално, съобщи „Монитор“, позовавайки се на директорката на дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева.

До момента школските директори имаха пълната свобода да приемат с различни изисквания и точки, които се определяха от Педагогическия съвет на училището.

Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който ще дава допълнителна преднина от още две точки.

Така на практика родителите софиянци ще имат предимство пред преселилите се в столицата. Третият задължителен критерий е братче и сестриче в същото училище, който носи четири точки. Четвъртият пък е „ученик – сирак“ и дава преднина от три точки.

Оттам нататък училищата също ще могат да приемат с решение на Педагогическия съвет други допълнителни критерии. Те обаче ще носят също фиксиран брой точки – 0,5.

Това могат да бъдат познатите изисквания за подбор като месторабота на родителя, дете на учител от същото школо, дъщеря или син на бивш възпитаник на училището и др.

Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни. Той обясни, че близостта до училището е в услуга на самото дете и затова именно този критерий ще носи най-много преднина. Едновременно с това обаче родителите не бива се ограничават в избора на училище, но съвсем логично другите изисквания за подбор да носят по-малък брой точки.

Още преди началото на учебната година се обсъждаше идеята приeмът в първи клас да бъде централизиран подобен на този в детските градини, което означава, че основен критерий ще бъде близостта от дома на детето до училището. Такава практика вече е въведена в Бургас.

След като получат официално предписанията от Столична община, училищата в София се очаква да приемат правилата си за записване на нови ученици и да обявят план-графика си на своите сайтове.

Източник: dnes.bg