Институции

Столична община ще обжалва решението на съда за критериите за прием в първи клас

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София – предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии. Решението е по жалба на родители. Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците. Според директора на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева, общината ще обжалва решението. В същото време вече се работи по промяна на критериите и изработване на нова система за прием в първи клас в столицата.

Твърде оспорваните от родителите критерии за прием в първи клас бяха отменени от Софийския административен съд. Отпада основният критерий, заложен от Столичната община – 43 точки да се дават, ако настоящия адрес на родителя на първокласника съвпада с постоянния му адрес в границите на определената за училището прилежаща територия. Според Мария Минчева в момента съвместно с просветното министерство се подготвят промени в Наредба 10 за организацията на дейностите в училище.

„Това, което в момента се обсъжда е именно възможността да има уседналост, т.е. да нямат възможност родителите няколко дни или месец преди да започне кампанията за първи клас те да променят настоящия адрес, което се случи в сегашния прием“, заяви Минчева.

Административният съд отмени и критерия на общината – ако местоработата на един от родителите е в района на училището, детето да получава 10 точки.

„Както столична община така и останалите институции следва да се съобразят с решението на съда, така че ние коментираме в новата наредба да няма такъв критерий като месторабота, тъй като тя е оспорена“, добави още Минчева пред БНТ.

Отменени са и три от социалните критерии – дете с починал родител, дете от многодетно семейство и дете, настанено в приемно семейство да получават по 20 точки. Според Минчева при обсъжданията тези критерии са били широко подкрепени от родители.

„Ако съдът счете, пак повтарям, това като незаконосъобразно ние ще ги премахнем в настоящата разработка“, категорична е Мария Минчева.

Съдът отмени и възможността училищата да си правят допълнителни критерии за прием. Минчева обясни, че те са заложени, защото при столичните училища често има профилиране още от първи клас, например с езици или музика, и допълнителните критерии са били необходими за отсяване на децата. Сега, общината очаква до 15 септември да бъде готова новата Наредба 10, за да започне създаването на новите критерии и новата система за прием. 

Източник: news.bnt.bg