Институции

Столична община: Места за първолаци има, но няма как всички да са в желаните училища

В училищата в София има достатъчно места за първокласници, но няма как да се задоволят претенциите за прием в 10-15 предпочитани школа, около тази теза се обединиха пред БНТ началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева и зам-кметът на София Тодор Чобанов. Чобанов посочи, че училищата в София са общо 250, но има квартали, където децата са повече от капацитета на училищата.

„По прогнозните данни бъдещите първокласници са малко по-малко от тази през миналата година, така че и тази година няма да има деца, които няма да са обхванати“, уточни Кастрева. Тя призова родителите на първолаци да проследят къде ще има свободни места и да избират от тях. Кастрева поиска от родителите да прояват теларантност и разбиране.

Началникът на столичният инспекторат по образование и зам-кметът на София се обединиха около мнението, че проблем създава натежаването при класирането на фактора настоящ адрес към момента, а не се взима предвид уседналостта. Според Чобанов този критерии е силно проблемен, но общината не може да направи нищо, защото той е заложен в наредбата на Министерството на образованието.

Друг проблем е, че прилежащите територии на училищата не съвпадат с административното деление и така хора живеещи срещу едно училище, не получават точки за него на база местоживеене. Кастрева изрази мнение, че този проблем ще се реши, но това не може да стане за кампанията тази година. Регламентът бил добър, но реализиращите го не се справили.

Тодор Чобанов посочи, че в цяла Европа първокласниците се приемат равномерно по местоживеене. Според него избраната от столичната община е коректна и внимателно разписана, но трябва да се прилагат правилно и коректно, което зависи от директорите на училища. Имало няколко случая, където директорите не са справили добре с прилагане на правилата и там ще се търсят решения, като вероятно ще има и санкции, уточни зам-кметът на Столична община.

Чобанов посочи, че ще се върви към електронно записване за първи клас, каквото е било въведено да детските градини.

Източник: dnevnik.bg