Институции Ученици Училища Учители

Стойчо Кацаров: Учениците от Видин, Монтана, София-град, Перник, Кюстендил и Габрово преминават онлайн от утре

От утре, 21 октомври, когато влиза в сила заповедта за допълнителните противоепидемични мерки, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 население ще преминат към дистанционно обучение, каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю пред бТВ. Детските градини няма да бъдат затваряни. „Различното отпреди е, че сега изчисленията се правят на община, а не на област и за цялата страна. Във всички общини, където е 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще се прекрати присъственото обучение и ще се премине към онлайн обучение, докато заболявоемостта не спадне под 750 на 100 000“, каза той.

Справка със статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че към днешна дата областите, в които учениците ще се приберат вкъщи и ще учат дистанционно са Видин, Монтана, София-град, Перник, Кюстендил и Габрово. Дистанционното обучение ще продължи дотогава, докато заболеваемостта в конкретната община падне под определената граница.

В ефира на БН председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров коментира, че решението за училищата да не бъде въвеждан зелен сертификат е разумно, защото образователната система би останала без преподаватели. По предложението на министър Денков, което касаеше преподавателите, които не желаят да се ваксинират, да имат възможност да преподават онлайн, каза, че подобна организация няма как да бъде създадена. Трудно би била създадена и организация, при която учениците да бъдат проверявани на влизане в училище.

Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ заяви: „Тестовете са една друга голяма болна тема“. тЯ обясни, че има нужда от добра комуникация между властите и родителите, а също и от неинвазивни тестове, за които отдавна се претендира. Тези тестове трябва да бъдат безплатни и достъпни. „Училищата правят всичко възможно, за да спазват мерките. Но училището, както всичко друго, има нужда от подкрепа“, допълни тя.

По темата дали е удачно предложението в училище да бъдат допускани само деца на ваксинирани родители, тя беше категорична, че за подобно предложение трябва да бъде проведено допитване.

Източник: БТВ, БНТ