Институции Ученици Училища Учители

Стойчо Кацаров: Учебната година ще започне присъствено

Учебната година ще започне присъствено, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Детските градини също остават отворени, съобщи БНР.

.„Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме – говоря за родители, говоря за учители“, каза министърът на здравеопазването при обявяването на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19. Те се съгласувани с Министерството на образованието и науката.

„Когато страната навлече в тъмночервената зона, когато броят на хоспитализациите достигне и надхвърли 9000 души, ще се стигне и до затваряне на училища“, каза Кацаров. При провеждането на изпити се допускат до 30 души в помещение, но с всички предпазни средства.

Решения за преминаване към дистанционно обучение ще вземат здравните инспекции по места, на база на данните за заболеваемост. Министър Денков поясни: „Ние ще бъдем активен участник в този процес и ще искаме, първо, да бъде доказано, че в съответното населено място наистина има такъв проблем, така че да не пострадат учениците в малък град заради това, че на друго място имаме висока заболеваемост. И, второ, имаме категоричното мнение, че училищата трябва да бъдат затваряни последни  и отваряни първи в мерките, които се вземат в държавата“.

По думите на премиера Янев в условията на пандемия всяко четвърто дете в училищна възраст не е било включено активно в учебния процес. „Много е важно отсега да кажем, че подготовката учебната година да започне присъствено и ангажиментът на всички учители и родители е именно към този тип поведение за ангажиране на децата и осъществяване на един пълноценен учебен процес“, каза той. От 16 септември ще започнат работа мобилните групи, които са ангажирани с връщането на децата от рискови групи в училищата и детските градини. Досега това е ставало между 15 и 30 октомври, припомня Дарик радио.

Денков съобщи, че областните управители са изтъкнали необходимостта от увеличаване на броя на медиаторите и посочи, че за целта трябва да се предвидят средства в бюджета. Той открои сред областите с по-голям процент отпаднали от образователната система деца – Шумен, което според него се дължи на социалния статус и етническата картина в областта. По тази причина е било обсъдено на днешната среща в МС към всяка област да се потърси индивидуален подход – обучение на ниво екипи и координационни центрове, прилагане на добри практики в тази област – например в Габрово и Велико Търново.

Източник: БНР, Дарик радио