Институции Ученици Училища Учители

Стойчо Кацаров: От 1 декември се дава възможност за извънкласно обучение в здравословна среда

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви на официална пресконференция, че страната излиза от тъмночервената зона на заболеваемост. Затова от 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки. Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се и възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели, уточни Кацаров. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, допълни здравният министър.

По повод ваксинацията на деца здравният министър каза, че след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години,  и децата в България могат да се ваксинират. „На децата не може да се прави медицинска манипулация без родител или настойник. По същия начин ще се извършва ваксинацията срещу Ковид“, обясни здравният министър в отговор на въпрос на БНТ.

МЗ е предоставил на МОН над 1 милион щадящи тестове. „Днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година“, поясни Стойчев.

Източник: БНТ, БНР