Институции Ученици Училища Учители

Стойчо Кацаров: МОН да реши дали учениците 8.-12.клас да използват тестове за възрастни

„Учениците от 8. до 12. клас могат да се тестват с тестове за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по отделните области, имаме достатъчно количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо“, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той уточни, че Министерството на образованието трябва да вземе решение дали да се използват тестовете за възрастни за големите ученици, съобщи БНТ. Предложението трябва да бъде одобрено от експертите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса.

По повод спора между МОН и МЗ за доставката на неинвазивни тестове за учениците, Кацаров поясни, че закупуването и осигуряването на тестовете за учениците не влиза изначално в задълженията на Министерството на здравеопазването. По думите му не се налага да се тестват всички деца в страната, а само тези, които са в рисковите зони. В 21 области учениците могат да ходят на училище без да се тестват, като обучението е на ротационен принцип. В една област е присъствено.

Министерството твърди, че вече е осигурило 1,5 млн. щадящи теста за учениците. От предишна обществена поръчка има още 600 000 теста, от които 200 000 вече са пристигнали. Останалите са блокирани на различни митници в Европа. По данни на МОН  от края на миналата седмица в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от I до IV клас до 10 декември т.г.

Източник: БНТ