Институции Ученици Училища Учители

Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник с тестове веднъж седмично

„Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник. Освен това, тестването вече ще се извършва само веднъж седмично – в първия учебен ден от всяка седмица. Изследванията ще правят с щадящи тестове“, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от Нова тв. За учителите остава тестването два пъти седмично.

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни министърът. За всички ще бъдат осигурени щадящи тестове.

„Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН“, поясни Кацаров. Той каза, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Има договорени количества тестове, които по оценка НА мз, трябва да стигнат поне до средата на януари. Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Източник: Нова тв, БНТ