Училища

Стимулиращият ефект на оценката за възпитание е под въпрос

Учениците да получават и оценка за възпитанието си. Предложението е на синдикатите и идва след случаите на агресия в училище. Стимулиращият ефект на оценката за възпитание обаче е под въпрос. „Това би накарало една много малка част от децата, които са дълбоко вътрешно мотивирани, че искат да продължат образованието си, да потискат тези свои импулси, които не се знае къде биха избили”, смята Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

Педагозите също са скептични. „Това, което се случва междучасията е трудно да бъде оценено и трудно да се включи като компонента”, заяви учителката по история Роза Бъчварова пред Nova TV. „Трудности все повече напоследък, сблъсквам се не само аз, но и колегите. Това е едно различно поколение”, заявява още Бъчварова.

Невниманието в час е само един от примерите. Нерядко се стига и до по-неприятни ситуации, но този път между учениците. Сред тях е и размяната на удари. Единайсетокласниците Васил и Борислав не се считат за пример за подражание. Освен това не го крият. „Разконцентрирам се, не слушам в час, разхождам се. Не е готино”, заявява Васил.

„Не мисля, че е правилно да се посяга на съученици, съжалявал съм. Мисля, че всяко момче е имало този момент, в който е искал да удари някого, не всички са го правили, но всеки е имал такъв момент”, смята Борис.

Едно от възможните решения на проблема с поведението и агресията предлагат синдикатите. Според тях въвеждането на оценка за възпитание ще подейства дисциплиниращо. Предложението е оценката по възпитание да бъде балообразуваща, което означава, че тя ще е важна за всеки един ученик, защото ще влезе в дипломата му. „Тя всъщност да е приложима тогава, когато определен ученик избира желано училище и желан университет. Ще бъде решаваща при формирането на по-висок бал. Ще бъде приоритет за всеки един ученик да покаже добро възпитание”, обясни Юлиан Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

За самите ученици нужда от мерки има. Въпреки това не виждат връзка между възпитанието и агресията.

Източник: nova.bg