Училища

Стартира строеж на нов училищен комплекс в София

Днес, 8 ноември, бе направена първа копка по изграждането на нов училищен комплекс „Азбуки“ в столичния квартал Мусагеница. На събитието присъства и зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

„Учи, мечтай, откривай светове“ е мотото на създателите на комплекса.

„Това ми харесва като призив. Иска ми се всяко училище в България да се превърне в среда – любима за децата. Място, където те да ходят с удоволствие и желание. Така ще бъдат по-мотивирани, а по-добрата мотивация значи успехи- високи образователни резултати, добра реализация, а след това и успех за цялата ни страна“, каза в обръщението си Дамянова.

Децата на България не трябва да се делят на частни и държавни, подчерта още тя.

Проектът „Азбуки“ е публично-частно партньорство между Частна английска гимназия „Проф. Иван Апостолов“ и Столична  община на терен в кв. Мусагеница – район „Студентски”.

В комплекса ще има детска градина, ще се помещава английската гимназия, както и основно училище „Азбуки“. Ще бъде на разгърната площ от 5275 кв. м., и освен трите корпуса за обучение в него ще бъдат изградени физкултурен салон, два басейна (голям и детски), четири спортни зали, волейболно и баскетболно игрища. Капацитетът на училищния  комплекс е за около 60 деца в детската градина и за над 250 деца и младежи в основното училище и езиковата гимназия.

До една година трябва да бъде готова детската градина, а след още 12 месеца и сградите на основното училище и гимназията.