Учители

Стартира осмото издание на Глобалния форум “Партньори в познанието“

Утре в Прага официално ще бъде открит осмия Глобален форум на Майкрософт „Партньори в познанието“, който по традиция събира на едно място преподаватели и училищни ръководители, които с иновативния си подход във всекидневната работа са част от техническия прогрес в областта на образованието.

Програмата съществува от 2003 г., а броят на страните в нея е 114, като плановете са те да бъдат увеличени с още пет. 80 от тях са пратили свои представители в Прага. Общият брой на участниците в събитието е повече от 500.

За тези девет години, към инициативата под формата на различни проекти, програми и ежедневни дейности са привлечени повече от 11 млн. учители от над 20 000 училища. Достигнатите ученици пък са повече от 200 000 в целия свят.

Най-добрите училища се селектират в програмата Pathfinder. За да станат училищата част от проекта, те трябва да имат ясна визия за това какво искат да постигнат. Трябва да докажат, мащабируеми и повторяеми модели, които могат да помогнат на други училища да работят за собствената си визия за трансформация. Броят им е 66.

Менторските пък училища подкрепят и съпровождат Pathfinder училищата и подкрепят процеса на раждане на идеи и споделят своя добър опит. Те са общо 34 в света.


––
Интересен факт: Общият брой на учителите в света в момента е 62.2 млн. (по данни на: UNESCO)