Институции

Стартира образователна кампания „Дай път на живота!“ за намаляване жертвите на пътя

За разлика от многобройните кампании срещу войната по пътищата, които се провеждат през последните години, фокусът на „Дай път на живота!“ е образователен и предвижда обучение и емоционално повлияване на младите и бъдещите шофьори чрез иновативни методи на обучение и заснети видеоклипове и документални филми. Крайната цел е създаването в тях на нагласи за неагресивно и толерантно поведение на пътя.

Емоционално начало на събитието в Софийска градска художествена галерия за старта на кампанията даде актрисата Мая Новоселска. Тя представи откъс от своя моноспектакъл „Тъгопоглъщач“, по текстове на талантливата 14-годишна Дафина Георгиева, прегазена от автомобил на пешеходна пътека тип „Зебра” пред Американския колеж в София. Актрисата определи кампанията като интелигентна и казва, че застава с  цялото си сърце зад нея и пожелава много успех и хора, които да се включат в сбъдването на целите й.

Ръководителят на кампанията „Дай път на живота!“ Христо Михайловски от Ротари-София обясни защо с колегите му са избрали тя да бъде с образователна насоченост и с петгодишен хоризонт на изпълнение.

„Нашите анализи показаха, че процентното съотношение на различните фактори, които могат да доведат до намаляване броя на жертвите по пътищата, е следното: подобряване на инфраструктурата – 50 на сто, образование – 30 на сто и санкции – едва 10 на сто. Забелязахме, че има вакуум тъкмо в образованието и се съсредоточихме в тази посока.“

Две от разработените програми, включващи интерактивни методи на обучение, са предназначени за младежи на възраст 16-18 години от гимназии и средни професионални училища, както и за ученици от 9 до 12 години. Третата програма е за обучение на обучители. В момента се провежда пилотно обучение в три софийски училища. Целта е програмите да се превърнат в национални и да станат част от редовния учебен процес. Със съдействието на

Министерството на образованието и науката вече е сформирана работна група за сертифициране и последващо прилагане на иновативното обучение, което трябва да изгради у младите хора социално отговорно поведение на пътя. Кампанията предвижда и провеждане на социален експеримент с автомобил с камера, който ще се движи по улиците на градовете и по пътищата и ще регистрира случаи на агресивно и опасно шофиране.

Активно съдействие от името на колегите си от „Пътна полиция“ обеща инспектор Мария Ботева. А участието като лице на кампанията на Катя Стратиева – двукратна Европейска рали шампионка (ERC), национална шампионка в клас N 2 на скоростния планински шампионат, ще привлече интереса на младите хора и ще ги накара да се включат активно в планираните атрактивни събития, които съпътстват кампанията.

Посланици на добра воля са актьорите Цветана Манева, Диляна Попова и Никола Стоянов, които са и герои в заснетите клипове за кампанията.
Не само морално, но и финансово кампанията е подкрепена с дарения на ротарианци от София и страната, както и от застрахователно дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве“.