Мнения

Стартира Европейска седмица на програмирането

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), подкрепена от Европейската комисия е ежегодно събитие в цяла Европа, целящо да повиши обществения интерес към програмирането. През 2016 г. тя ще се проведе от 15 до 23 октомври. Информация и ресурси има публикувани на следния адрес: http://codeweek.eu/. Министерството на образованието и науката участва в провеждането на дейностите в партньорство с Дигиталната национална коалиция в България.

Тази година Дигиталната национална коалиция стартира инициатива за подпомагане на учителите. Чрез специално разработен курс за подготовка в областта на роботиката учителите ще могат да научат своите ученици на нови базови умения в програмирането по време на Европейската седмица на програмирането. Курсът „Роботика с LEGO Mindstorms“ е подходящ за ученици от всякакви възрасти и ще се провеждат онлайн на български език чрез платформата opensap.com, като са предварително записани. Така всеки учител ще може да се обучава в удобно за него време и според собствените си възможности и ритъм. Курсовете могат да бъдат намерени на следния адрес: https://open.sap.com/courses/lmr1-bg. В рамките на месец октомври, лекторите на курса ще бъдат на разположение за въпроси и помощ.

Инициативата не е насочена само към учители по информационни технологии. Целта е да се предостави на всеки учител възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да предаде тези умения и на своите ученици. Дава се възможност на учителите, които са преминали едно от специално разработените обучения и са провели занимания с над 50 ученици в рамките на EU Code Week 2016 по тази тема, да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището.

Ще бъдат подкрепени поне 20 проекта с до 500 лв. на проект. Критериите, по които ще бъдат избрани проектите за финансиране, са: брой обучени ученици, устойчивост и атрактивност на предложения проект. Един учител може да кандидатства с един проект, но няма ограничение колко учители могат да кандидатстват от едно и също училище. Инициативата е отворена за всички училища – държавни, общински и частни.

Кандидатстването за финансиране на проекти е отворено от 15 октомври до 10 ноември, чрез попълване на формуляр (може да бъде свален от: http://bit.ly/2cNiCRl) и изпратен на office@digitalalliance.bg. Спечелилите финансиране проекти ще бъдат обявени на 25 ноември 2016 г.

Източник: МОН