Ученици

Стартира видео конкурсът на инициативата eSkills for Jobs за 2016г.

Kандидатстването за видео конкурса на инициативата eSkills for Jobs за 2016г. вече е отворено. Конкурсът цели да отличи европейски граждани с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Тази година надпреварата тече в 3 категории, като крайният срок за участие е 31 юли 2016г.

Ако сте на възраст между 16 и 25 години, можете да се включите в категорията Young digital talent. Тя е насочена към младите хора с интерес към програмирането, които искат да разработят видео игра. Всички желаещи трябва да създадат своята игра, използвайки Scratch, да публикуват видеото в своя Youtube канал и да попълнят регистрационната форма. Първоначалният подбор ще се основава на броя на харесванията в хранилището на Scratch и уменията за компютърно мислене, демонстрирани в създаването на видео играта. Одобрените кандидатури ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs, където отново ще събират харесвания и споделяния. Награди в тази категория са предвидени за един победител и един подгласник.

Всички на възраст между 18 и 35 години с интереси в програмирането и разработването на приложения са добре дошли да се включат в категорията Innovative App developer. От кандидатите се очаква да имат основни познания по програмиране, креативни идеи и предприемачески умения и да успеят да създадат прототип на идеята си. Проектите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, а победителят ще получи стипендия за 12-седмично обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам. Курсът ще се провежда в работно време в периода януари-март 2017г.

Третата категория Outstanding digital skills developer е насочена към учители, които завършат безплатното онлайн обучение „Развивайте е-умения в класната стая“ и участват с видео как развиват дигиталните умения на учениците си. Всеки кандидат трябва да изготви видео с максимална дължина 3 минути, което представя урок или дейност, която се фокусира върху повишаването на е-уменията на учениците. В категорията ще бъдат отличени победител и подгласник, като разходите за тяхното пътуване и нощувките ще бъдат покрити от инициативата eSkills for Jobs.

Всички победители и подгласници ще бъдат наградени на конференцията на eSkills for Jobs през октомври месец в Братислава, Словакия.

Кампанията „eSkills for Jobs“ има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа и включва поредица от инициативи и курсове за квалификация и придобиване на умения.

Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции и се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.

На национално ниво инициативата обединява 10 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и 50 стейкхолдъри. Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, можете да намерите тук – освен актуална информация за различни инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.