Стартира видео конкурсът на инициативата eSkills for Jobs за 2016г.

Стартира видео конкурсът на инициативата eSkills for Jobs за 2016г.

Kандидатстването за видео конкурса на инициативата eSkills for Jobs за 2016г. вече е отворено. Конкурсът цели да отличи европейски граждани с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Тази година надпреварата тече в 3 категории, като крайният срок за участие е 31 юли 2016г.

Ако сте на възраст между 16 и 25 години, можете да се включите в категорията Young digital talent. Тя е насочена към младите хора с интерес към програмирането, които искат да разработят видео игра. Всички желаещи трябва да създадат своята игра, използвайки Scratch, да публикуват видеото в своя Youtube канал и да попълнят регистрационната форма. Първоначалният подбор ще се основава на броя на харесванията в хранилището на Scratch и уменията за компютърно мислене, демонстрирани в създаването на видео играта. Одобрените кандидатури ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs, където отново ще събират харесвания и споделяния. Награди в тази категория са предвидени за един победител и един подгласник.

Всички на възраст между 18 и 35 години с интереси в програмирането и разработването на приложения са добре дошли да се включат в категорията Innovative App developer. От кандидатите се очаква да имат основни познания по програмиране, креативни идеи и предприемачески умения и да успеят да създадат прототип на идеята си. Проектите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, а победителят ще получи стипендия за 12-седмично обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам. Курсът ще се провежда в работно време в периода януари-март 2017г.

Третата категория Outstanding digital skills developer е насочена към учители, които завършат безплатното онлайн обучение “Развивайте е-умения в класната стая” и участват с видео как развиват дигиталните умения на учениците си. Всеки кандидат трябва да изготви видео с максимална дължина 3 минути, което представя урок или дейност, която се фокусира върху повишаването на е-уменията на учениците. В категорията ще бъдат отличени победител и подгласник, като разходите за тяхното пътуване и нощувките ще бъдат покрити от инициативата eSkills for Jobs.

Всички победители и подгласници ще бъдат наградени на конференцията на eSkills for Jobs през октомври месец в Братислава, Словакия.

Кампанията “eSkills for Jobs” има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа и включва поредица от инициативи и курсове за квалификация и придобиване на умения.

Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции и се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.

На национално ниво инициативата обединява 10 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и 50 стейкхолдъри. Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, можете да намерите тук – освен актуална информация за различни инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Коментари във Facebook