Ученици

Стартира български модел-проект за дуално обучение

Навсякъде имаме липса на специалисти, бизнесът се оплаква от неквалифицирани служители, а професионалните гимназии, че бизнесът не харесва това, което те подготвят, отчете заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, по време на дискусионен форум в Кърджали на тема „Ключови възможности във взаимоотношенията образование – бизнес“.

За да се намери решение на кризата, от догодина в страната трябва да стартира български модел-проект за дуално обучение, насочен към 100 паралелки в професионалните гимназии, обясни заместник-министърът.

Стаматов уточни, че проектът е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Целта му е да се провокират максимално професионалните гимназии, за да станат по-атрактивни, да направят специалностите, с които разполагат по-привлекателни за учениците.

Минималната сума за кандидатстване ще бъде 100 хиляди лева, а максималната – 200 хиляди. Средствата са за учениците в паралелките, за менторите в предприятията, където ще се провеждат практиките и за актуализация на учебните програми по начин, по който да отговорят максимално на бизнеса в съответното населено място.

Стаматов посочи също, че това е седемнадесетата поред среща в такъв формат, на която участва за последните 8 месеца и проблемът обикновено е един и същ – трите страни /директори, бизнес и кметове/ не си говорят и не се получава очакваният резултат, допълва БТА.

Източник: dnes.bg